Markanız İçin En Uygun Yazı Tipi Nasıl Olmalıdır ?

Marka markalarından ve görüntülerinden daha az gösterişli olsa da, sağlam marka font seçimi tüm kurumunuzu birbirine bağlayan yapıştırıcıdır. Yazı tipleri, işinize ses ve kişilik katarak bir hikaye anlatır. Basılı ya da çevrimiçi olsun, iyi bir yazı, izleyicilerinizi etkileyebilir; kötü biri de onları uzaklaştırabilir.

Tipografi nedir? Öncelikle tipografi, Yunancadaki typos (form) ve graphia (yazmak) sözcüklerinden türetilmiş typographia sözcüğünün Türkçeye aktarılmış halidir. Kavram olarak, “forma uygun yazmak” anlamına gelir. Punto büyüklüğü, yazı tipi, satır uzunluğu, satır arası boşluklar ve benzer kombinasyonlarla yapılır. Harfler ve yazınsal, görsel unsurlar tipografinin parçasıdır. Her ikisinin sanatsal biçimde düzenlenmesiyle birlikte bir tipografi tasarım dili oluşturulur. Reklam amaçlı her faaliyette, tipografi mesajı ikna edici kılar ve bu yüzden vazgeçilmez bir kombinasyondur.

Tipografi sanatı, grafik tasarımda büyük önem taşır. Bugün bütün logo, isim, marka, reklam, slogan gibi görsel, metinsel değerler grafik tasarımla yapıldığından dolayı tipografi her birini etkilemektedir. Tipografi sayesinde oldukça etkili tasarımlar elde edilebilir ve bunlar, uzman bir grafik tasarımcının elinde markalaşmanızı çok daha kolaylaştırır. Detayları iyi düşünülmüş bir tasarım ve yazı detayı pek çok açıdan sizi avantajlı kılacağı gibi tam tersi, marka imajınıza, sektördeki değerinize zarar da verebilir.

Yazı Tipi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tipografinin önemli parçalarından birisi yazı tipleri olmaktadır. Bugün Google Fonts’ta 1455’den, Typekit’te 3000’den fazla yazı tipi bulunuyor. Dolayısıyla her şekilde her karakterde yazı tipi bulunabiliyor. Bütün bunlar arasından markanız için en iyisini seçebilirsiniz. Fakat bilinçli bir çalışma ve çok yönlü düşünme gerekir. Maalesef marka isim ve logo tasarımında pek çok kişi acele eder. Bunun en kolay işlerden birisi olduğunu düşünür. Fakat marka isminiz, yazım şekli ve logo tasarımınız sizin kimliğinizdir. Hedef kitleniz her zaman bu tasarımı hizmetlerinizden, ürünlerinizden önce görür. Olumlu bir marka, logo imajı çok yönlü avantaj sağlar.

Yazı tiplerinin ve fontların bu kadar çok olması, seçimini bir sanata dönüştürür. Çünkü bir font tercihi, sitenin genel yayın politikasına dahildir. Sayfada yer alan bütün içeriklerin seçilen fontta olması gerekir. Bu noktada doğru yazı tipini seçmek için bazı stratejiler vardır.

Doğru yazı tipini seçmek için öncelikli hedefiniz tasarımınızın amacı olmalıdır. Hangi yazı tipinin iyi duracağı ya da hangisinin çok hoş olduğundan ziyade önceliğiniz daima tasarımınızın amacıyla uyumlu olmasıdır. Gerek marka ismi gerekse internet içeriklerinin büyük çoğunluğu metin halindedir. Metin, sitenin duygularını, fikirlerini, amaçlarını iletme konusunda bir araç işlevi görür. Bu da içeriğin nasıl göründüğüne odaklanmayı gerektirir. Bu noktada doğru font seçimi için şu hususları göz önünde bulundurmanızda fayda var:

Yazı Tipi Boyutu

Hazırlanan ürünlerde fontlar için özenli çalışmalar yapılması gerekir. Günümüzde en uygun font büyüklüğü seçerek yapılacak olan çalışmalar daima daha kaliteli görünür. Font büyüklüğü seçilirken başlık kısmı daima büyük olmalıdır. Başlıklar tasarılarda dikkatleri toplayan nokta olarak bilinir. Tasarımcıların yapacakları çalışmalarda yazı font seçimleri kadar yazı büyüklükleri de önemlidir.

Yazı büyüklüğü fontu seçimi ve yazı fontu karakteri seçimi, yapılan çalışmaların kalitesini belirleyen faktörler arasında yer alır. Sektör konusunda ise en iyi seçimi yapmak için sektörel bilgiye de ihtiyacı olan tasarımcıların gerekli olan çalışmaları yapmadan önce sektör hakkında detaylı bir ön çalışma gerçekleştirmeleri gerekir. Sektöre uygun seçimler yapılarak kaliteli bir çalışma elde edilebilir. Bu nedenle hem şirket hem de sektörel değerlere saygı duyularak ve göz önüne alınarak hazırlanan yazılar başarıya giden anahtarlardır.

Kullanıcı Odaklı Olma

Önceliğiniz hedef kitleniz olmalı. İnsanların farklı tip cihazlardan sitenize gireceğini hesaba katmalısınız. Seçtiğiniz yazı tipinin eni, boyu, görüntü kalitesi açısından farklı cihazlarda aynı başarıyı gösterebiliyor olması gerekir. Her yazı tipi, her iletim sisteminde aynı başarıyı gösteremeyebilir. Windows kullanıyorsanız iOS, Android gibi farklı işletim sistemlerinde nasıl durduğunu da test etmelisiniz.

Bir diğer detay, tarayıcılar. Her yazı tipi her tarayıcıda aynı şekilde görüntülenmeyebilir. Bir tarayıcıda çok güzel duran yazı tipi bir başka tarayıcıda sorun yaratabilir. Bunun önüne geçmenin yolu, test etmekten geçer.

Logo Tasarım Süreci ve Tipografinin Önemi

Logo, bir bayrak, bir arma, bir sokak işareti anlamını taşır. Yani, bir anlamın sembolize edilmesidir. Logo, markanızın ekran yüzüdür ve iyi bir logo, farklı, uygun tipografili, grafik ve formları basit, sahibinin mesajını taşıyan niteliktedir. Dolayısıyla logo tasarımda tipografinin, yazı tipi seçiminin büyük önemi vardır.

Bir logo tasarlanırken ön bilgi, araştırma, referans, taslak ve kavramsallaştırma, yansıma, düzeltme, sunum, teslimat, destek süreçlerinden geçer. Süreçler birbirinden bağımsız değildir ve bir önceki ne kadar özverili ise bir sonraki ve sonuç o kadar iyi olur. Seçeceğiniz ve ortaya çıkacak logo, icabında yüzyıllar boyunca markanızı temsil edecektir. Bugün pek çok markanın logosu, adından önde gelir. Gördüğümüz anda zihnimizde markanın ismi oluşur. Bu yüzden de doğru yazı tipini kullanmak, amaç ve hedefleri doğru tespit etmek logonun, markalaşmanın başarısını artırır.

Etkili logo dizaynı ve en iyi fontu seçmekönemlidir. Bir logo, farklı, pratik, uygun, grafik, basit formda ve sahibinin mesajını taşıyor olmalıdır. Bunun için şu kurallar temel alınmalıdır:

Kolay Algılanabilir Olmalı
Kullandığınız veya seçimini veya çizimini yapmış olduğunuz font, tipografi ve yazı karakterleri birlikte ve ayrı olarak rahatlıkla algılanabilir görsel formda olması gerekmektedir. Fazla karışık yazı tiplerinden ve tarzlarından uzak durmakta fayda var.

Kolay Okunabilir Olmalı
Kullandığınız veya seçimini yapmış olduğunuz font veya tipografi tasarımları hem bütünsel olarak hemde harf, harf ele alınarak kolay okunabilir olmalıdır. Yapılan deneysel tipografi tasarımlarında harflerin alışılageldik görsel formlarının fazla bozulmasından dolayı marka isminin yanlış okunması ve akılda kalması mümkün olabilmektedir.

Markanıza ve Projenize Yönelik Özgün Olmalı
Var olan kabul görmüş yüksek standartta ye alan fontları her zaman kullanabilirsiniz. Bu durumun hiç bir sakıncası yoktur ama standartlar, standart olarak kalmaya devam eder. Marka isminizi daha dikkat çekici, çarpıcı ve farklı kılmak için yazı tipinizi özgün hale getirmeye çalışın. Bunun en basit yolu beğenmiş olduğunuz font tasarımlarına akıllıca dokunuşlar yaparak başlayabilirsiniz.

Görsel Uyumlu Tasarımlar Kullanın
Bazen çok güzel tasarımlar ortaya çıkabilir ama markanın bulunduğu konum, yaptığı iş ve bulunduğu sektör gereği font seçimleriniz akıllıca olmalıdır. Markayı bulunduğu sektörde temsil edebilecek ve logonun yanında sırıtmayacak tasarımlara odaklanın. Bir hukuk bürosu için Comic Sans fontunu kullanmak elbette hoş olmayacaktır.

Karakter Aralıklarına Dikkat Edin
Marka isminin oluşturulduğu alanda harf boşluklarına ve aralıklarına dikkat edin. İlk harften gelen bir sonraki harf ile arasında oluşan boşluğun, üçüncü harfte de aynı oranda ve ölçüde olmasına özen gösterin.

Profesyonel grafik tasarım hizmetleri için vazgeçilmeziniz Adwise Dijital Agency olursa, daha yaratıcı, daha özgün, daha hızlı tasarımlar sizi bekliyor demektir.

Comments are closed.